3 MIN READ

10 Carrièretips voor MBO ICT studenten

Op een efficiënte en effectieve manier de gebruikers ondersteunen bij het gebruik van IT-services

Geplaatst door Hessel Mudde op 16 februari 2020

Neem contact op met Hessel Mudde:

1. Wat je al tijdens je studie kunt doen.

Als vanzelfsprekend doe je er goed aan om gedurende je opleiding zo proactief mogelijk deel te nemen. Bereid de lessen zo goed mogelijk voor, stel vragen aan je docent en blijf de lesstof herhalen. Daarnaast is het ook van belang om goede stages te volgen, daar krijg je de kans om te zien hoe het er in het bedrijfsleven echt aan toegaat. Goede stage-ervaring geeft je een flinke voorsprong bij het zoeken van je eerste full-time job in de IT! 

Ook kan het interessant zijn om thuis je eigen server op te zetten! Door verschillende dingen uit te proberen en fouten te maken zal je veel ervaring opdoen en kom je tijdens je sollicitaties beter beslagen ten ijs. Het geeft je CV natuurlijk ook extra flair. 

2. Welke richting

Informatie Technologie is tegenwoordig een onderdeel van elk bedrijf Of het nu gaat om een bank, groothandel, productiebedrijf, een Internet bedrijf als Booking.com of een webshop: IT systemen en web toepassingen spelen een belangrijke rol. Er zijn echter wel verschillen. Bij meer traditionele bedrijven en overheidsinstanties is er een aparte, grote IT afdeling waarin systemen ontwikkeld, beheerd en ondersteund worden. Er wordt volgens vaste procedures gewerkt die meestal op ITIL gebaseerd zijn. De gebruikers van de systemen zijn hoofdzakelijk interne medewerkers.

Maar als je bij een webshop gaat werken is de IT organisatie meestal meer gericht op het snel kunnen handelen en aanpassen van systemen. In zulke situaties heb je vooral met externe klanten en ICT-dienstverleners te maken. 

De communicatie met die externe klanten verloopt via allerlei kanalen als Whatsapp, chats, telefoon, email, web formulieren etc.

3. Ervaring opdoen

Als je net begint aan je carrière is het moeilijk om de juiste keuzes te maken omdat je nog weinig ervaring hebt. Het werken bij een detacheerder biedt je vaak de kans om bij verschillende soorten bedrijven te werken. Je doet snel ervaring op en als het bij een bedrijf waar je gedetacheerd bent goed bevalt kun je meestal overstappen naar een dienstverband bij dat bedrijf.

Als je net je opleiding hebt afgerond is de kans groot dat je begint in een support rol op de Helpdesk. Je doet dan nog geen beheer maar je doet wel veel nuttige ervaring op. Communiceren met gebruikers, problemen analyseren oplossen. Als je dit weet te combineren met verder studeren voor bijvoorbeeld een ITIL 4 diploma of een Microsoft certificaat ben je heel goed bezig!

Volgende stappen zijn bijvoorbeeld werkplekbeheerder, systeem/netwerkbeheerder, cloud engineer of applicatiebeheerder. Dat is afhankelijk van de omgeving waar je in je terecht komt, verdere studiemogelijkheden, je eigen interesses en motivatie.

 4. Microsoft job roles

Tot 2018 waren de belangrijkste IT-certificeringen van Microsoft product georiënteerd. Bij grote nieuwe versies van producten hoorden daarom nieuwe certificeringen en trainingen.

Tegenwoordig veranderen producten dagelijks en verschijnen er wekelijks nieuwe diensten op cloudplatforms. Daardoor werd het moeilijker om certificeringen en bijbehorende trainingen actueel te houden. En professionals willen geen certificering op een product, maar op hoe ze dat product kunnen toepassen in hun huidige werk. Als ze vaardigheden leren die dichter bij de praktijk liggen, zijn zij van meerwaarde voor hun organisatie en worden doelstellingen sneller behaald.

In 2018 besloot Microsoft om stapsgewijs haar certificerings programma aan te passen. Van product certificeringen op MCSA- en MCSE-niveau naar role-based certificeringen.

Je kunt nu certificaten behalen op drie niveaus: Fundamentals, Associate en Expert.

Het nieuwe framework sluit aan op de vier Business Solution Areas van Microsoft: Apps and Infrastructure, Data and Artificial Intelligence, Modern Workplace en Business Applications. Daarnaast sluiten ze aan bij de gevraagde competenties van bedrijven. Voor uitgebreide informatie kun je het beste bij Microsoft kijken.

Denkend vanuit je MBO ICT opleiding komen job roles binnen de Microsoft 365 (Microsoft Modern Workplace) en Apps and Infrastructure (Azure) het meest in aanmerking.

5. Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associate 

Na afronding van je MBO ICT opleiding is dit toch wel de meest logische stap om mee te beginnen. Maar het is geen eenvoudig traject. Je moet twee certificaten behalen: MD-100 en MD-101.

MD100 ‘Windows 10’  heeft als belangrijkste onderwerpen:

MD-101 ”Managing Modern Desktops’ heeft als belangrijkste onderwerpen:

Met dit certificaat op zak verzeker je jezelf van de beste kansen op een mooie baan. Je bent een gewilde werknemer!

 6. De Cloud

Iedereen krijgt te maken met cloud omgevingen. Of het nu van Microsoft, Amazon, Google of IBM is.

De opleidingstrajecten voor Cloud omgevingen zijn zeer uitgebreid. Om een eerste stap te zetten is de opleiding voor het certificaat Microsoft Azure Fundamentals (AZ-900) een uitstekende keuze.

Er komen veel onderwerpen aan de orde zoals:

 7. ITIL als je kiest voor  een rol binnen de traditionele IT afdeling

Grotere IT afdelingen in Nederland werken vrijwel allemaal met procedures die op ITIL gebaseerd zijn.

Tijdens je studie heb je waarschijnlijk al het een en ander van ITIL meegekregen. Veel detacheerders geven je nog een korte ITIL training met een eigen certificaat en dat is voldoende als basis.

Maar als je verder wilt in de meer traditionele IT omgevingen dan is het verstandig om het officiële ITIL 4 diploma te behalen. De stof is een beetje taai en vereist veel stampwerk, maar met de juiste studie materialen en proefexamens kun je het diploma behalen.

8. 40 jaar vooruit kijken?

Als je begint met werken ben je waarschijnlijk tussen de 20 en 25 jaar oud. Dat betekent dat je nog zo’n 40 jaar gaat werken tot aan je pensioen.

Ongeveer 40 jaar geleden kwam IBM met de eerste PC op de markt en Microsoft met het operating systeem MS-Dos. Internet begon pas zo’n 20 jaar geleden aan zijn opmars en zie wat de rol van Internet vandaag de dag is! Ik wil maar zeggen, wie weet hoe de IT wereld er over 40 jaar, aan het einde van jouw carrière uit ziet. AI, robots en IoT gaan ongetwijfeld een veel grotere rol spelen. Maar verder?

9. blijf je ontwikkelen

Het zal duidelijk zijn dat wat je nu geleerd hebt op school en je eerste werkervaring niet voldoende is om veertig jaar vooruit te kunnen. Volg de ontwikkelingen op IT gebied, lees de berichten van Computable of de Automatiserings gids en volg het nieuws van Microsoft en andere grote software producenten. En je moet blijven studeren. Als we bijvoorbeeld naar Microsoft kijken dan zie je dat die ongeveer elke 10 jaar zijn hele opleidings en certificerings programma aanpast. Als je bij wilt blijven moet je daar in mee.

10. Kies voor ICTZaakwaarnemer 

Maar dat wist je natuurlijk al 😉

Even bellen? Dan leggen we je graag alles uit zodat je weet wat je van ons kan verwachten.

Begin nu een gesprek!