3 MIN READ

4 gewoonten van mensen die altijd nieuwe vaardigheden leren

Op een efficiënte en effectieve manier de gebruikers ondersteunen bij het gebruik van IT-services

Geplaatst door Hessel Mudde op 20 mei 2021

Neem contact op met Hessel Mudde:

Iedereen wil graag nieuwe vaardigheden aanleren, dat kan soms echter lastig te combineren zijn. In deze blog delen we 4 gewoonten van mensen die nooit uitgeleerd zijn. Doe er je voordeel mee! 🙂

Focus op opkomende skills. Er zijn vandaag de dag zoveel verschillende opties beschikbaar, dat mensen vaak geneigd zijn om simpelweg te Googlen op een paar algemene searches, en te beginnen met een van de eerste cursussen die ze tegenkomen. Dat is tijdverspilling. 

Functievereisten evolueren snel. Om zeker te zijn van relevantie, moet je je focussen op het leren van de laatste opkomende skills. Dit kan op een paar manieren.

Om te beginnen is het handig om te kijken waar de industry-leaders uit jouw industrie naar zoeken. Bekijk de meest recente vacatures an de beste bedrijven en check welke kwalificaties je vaker ziet terugkomen. Ten tweede is het handig om je netwerk om hulp te vragen of om mensen, met de baan die jij ambieert, op LinkedIn te benaderen. Wanneer je bijvoorbeeld wil weten welke sales skills en technologieën het meest belangrijk worden, spreek je bij voorkeur met hooggeplaatste sales-specialisten. Vraag hen wat ze moeten leren om succesvol te blijven op werk en welke vaardigheden zij denken dat iemand moet hebben om een geschikte kandidaat te worden / zijn. 

Het kan misschien intimiderend zijn, maar in de praktijk blijken veel mensen erg behulpzaam en zullen ze blij zijn om hun kennis met je te delen. Ze willen dat steeds meer capabele kandidaten vacatures invullen en op de hoogte blijven van trends.

Zodra je er achter bent welke vaardigheid je moet leren, vraag je de experts om tips over een bepaalde cursus die je kan volgen. Kijk ook goed naar de cursus-beschrijving om te zien of de cursus handige inzichten biedt voor op het werk, of dat het een meer theoretische insteek heeft. Je kan bijvoorbeeld instructeurs zoeken die experts zijn in jouw industrie of die content maken in samenwerking met bedrijven waar jij naar opkijkt.

Een uitdaging.

In dit tijdperk is micro-learning, het gebruik maken van online learning tools waar en wanneer het je uitkomt, een steeds groter deel van de training & development sferen. Dit heeft zijn voordelen, zoals vrijheid, gemak, en behapbare content. 

Er is echter ook een nadeel. Deze asynchrone ervaringen zijn vaak eenzaam. En zonder op z’n minst enige vorm van real-time interactie, of dat nu face 2 face of online is, verliezen veel studenten de motivatie. Onderzoek heeft aangetoond dat het ‘gevoel van eenzaamheid’ voor sommige online studenten het verschil kan maken tussen een succesvolle en een niet succesvolle online leeromgeving. Er is een behoefte aan meer synchrone ervaringen. Ook interactie en samenwerken worden gezien als kritieke factoren in vruchtbaar leren.

Het komt vaak voor dat studenten langer volhouden en meer leren wanneer zij zich inschrijven voor een online cursus waarbij er ook interactie is met een docent en andere studenten. Dit soort programma’s bieden vaak materialen die je als individu kan volgen. Maar het kameraadschap kan er juist een hele grote motiverende rol spelen, net als de wens om niet achter te lopen op de groep. 

Wanneer een live cursus geen optie is, bijvoorbeeld wegens tijdgebrek, doen studenten er goed aan om een vriend of kennis te vinden met soortgelijke leerdoelen. Maak afspraken om samen wekelijks online te studeren. Er valt veel te leren door elkaars vragen te horen en dingen aan elkaar uit te leggen wanneer je ze eenmaal doorhebt. Onderwijzen kan het begrip, onthouden en toepassen van de stof zeer vergemakkelijken. 

Implement learning immediately. Research shows that performing the tasks you’ve learned is crucial. Dit is voor veel (voornamelijk WO) afgestudeerden een probleem wanneer ze werk zoeken. Ze zaten vast in de theorie, met zeer weinig praktijkervaring. Online leren geeft vaak een soortgelijk probleem. Bij ICTZaakwaarnemer maken we daarom gebruik van Pluralsight, een omgeving waarin ook oefen-omgevingen worden aangeboden. 

Voor welk vakgebied je ook studeert, probeer jobs te zoeken waar je je nieuwe vaardigheden direct zou kunnen toepassen. Afhankelijk van de skill, kan je bijvoorbeeld proberen deel te nemen in een samenwerkingsproject op werk, je eigen project thuis opzetten of dus gebruik maken van een online simulatie die de werkelijkheid nabootst. 

Zet een gouden benchmark. Net als marathonlopers, moeten online studenten een duidelijk doel voor ogen hebben om gefocust te kunnen blijven. Een return on investment (qua tijd en uitgegeven geld) is op korte termijn lastig te vatten. Maar zij die doorzetten en een groter doel voor ogen weten te houden – een nieuwe baan, een promotie, of the kans om een project te leiden – weten vaker te slagen. Wij stimuleren mensen om een duidelijk carriere doel te stellen en dit niet uit het oog te verliezen terwijl ze studeren. 

Uiteraard verandert de benchmark naarmate je je verder ontwikkelt. Je bent nooit uitgeleerd (en zeker niet in de ICT!). Nadat je je eerste grote doel hebt behaald, moet je je pijlen alweer op de volgende richten. Dat is hoe je leren een onderdeel maakt van je normale routines. Des te meer je dat doet, des te minder waarschijnlijk het is dat je zal stoppen!

Even bellen? Dan leggen we je graag alles uit zodat je weet wat je van ons kan verwachten.

Begin nu een gesprek!