VROUWEN IN DE ICT

In de ICT vinden we nog maar weinig vrouwen. Zonde, want de ICT is de meest kansrijke sector. Naast mooie uitdagingen biedt ICTZaakwaarnemer bijvoorbeeld de beste voorwaarden, groeimogelijkheden en kosteloze bijscholing. Als vrouw aan de slag in de ICT? Mijn collega recruiters, Trevor en Lucas en ik, maken graag kennis.

Grts! Alissia

Wij leren jou graag beter kennen

Ben jij als vrouw op zoek naar een baan in de ICT? Nice! Wij leren je graag beter kennen. Hoewel steeds meer vrouwen hun weg naar een baan in de ICT vinden, blijft de verdeling tussen mannen en vrouwen in de ICT nog erg scheef. Snap jij waarom?

We doken de onderzoeken in, spraken met drie van jouw mogelijk nieuwe vrouwelijke ICT-collega’s en trokken zo enkele conclusies. Wil jij net als onze rolmodellen een succesvolle carrière in de ICT? Met doorgroei mogelijkheden en baanzekerheid? Let us know! We zullen je met open armen ontvangen, net zoals we bij Rosa, Ilse en Isabel deden.

Lees meer

Ontmoet Isabel: een van onze vrouwelijke ICT specialisten

Ontmoet Isabel: een van onze vrouwelijke ICT specialisten. Benieuwd welke vrouwelijke ICT specialisten al bij ons werken? Isabel deelde vol enthousiasme een update met haar LinkedIn-volgers:

“Vandaag alweer anderhalve maand werkzaam bij een advocatenkantoor op de Zuidas als Expert IT Systems and Devices. Ontzettend leuk en natuurlijk mijn detachering #ICTZaakwaarnemer: bedankt!”

Dit soort berichten komen we jammer genoeg nog maar heel weinig tegen. Zonde, want vrouwen zoals Isabel zijn ontzettend enthousiast over hun baan in de ICT.

Hoe zij haar ICT-carrière bij ICTZaakwaarnemer begon? Haar vriendin Rosa ging haar al voor en was zo enthousiast dat ze Isabel liet kennismaken met de ICTZaakwaarnemer.

Cijfers over vrouwen in de ICT

We gaan er tot nu toe stellig vanuit dat weinig vrouwen in de ICT werken, maar klopt dat gegeven wel? Tijd om de cijfers erbij te pakken.

Volgens de factsheet van het UWV over de ICT-arbeidsmarkt uit 2019 hebben vrouwen slechts een aandeel van 14% in de branche. Expertisecentrum over ICT pr-eDICT deed recenter onderzoek. Dit laat zien dat de afgelopen jaren het aandeel vrouwen in de ICT relatief groeit. In 2020 werkten volgens hun onderzoek 6,5% meer vrouwen in de ICT dan een jaar eerder. Het totale aandeel steeg daarmee naar 18,5% van het totale aantal ICT’ers. Hoeveel vrouwen dit omgerekend zijn? Zo’n 100.000. Hiermee is landelijk gezien nog niet 1 op de 5 ICT’er een vrouw. Het aandeel vrouwen in de ICT groeit dus, maar het is in verhouding nog veel te weinig.

Even bellen? Dan leggen we met liefde alles uit zodat je weet wat je kan verwacten.

Begin nu een gesprek!

Reden voor lage aantal vrouwen in de ICT

Wij zien graag elke ICT’er gelukkig op zijn of haar werk. Ook jou! Hierbij maken wij als vanzelfsprekend nooit onderscheid tussen mannen en vrouwen, maar zijn we juist getriggerd om erachter te komen waarom zo relatief weinig vrouwen in de ICT werken. Volgens het UWV kan de contractomvang een rol spelen:

 • Waar bij alle beroepsrichtingen het aandeel voltijdse contracten op 51%.
 • In de ICT ligt dit percentage hoger op 79%.
 • Dit terwijl vrouwen over het algemeen vaker parttime werken dan fulltime.

Is een fulltime werken voor jou geen probleem? Maar investeer jij je tijd ook graag in je verdere carrière, opleidingen of omscholing? Wij geven je deze ruimte zodra je bij ons aan de slag gaat.

Waarom meer vrouwen in de ICT welkom zijn?

Je kent het vast wel uit de tekenfilms van vroeger: ICT’ers zijn de standaard brildragende nerds die dagenlang achter computers zitten. Tegenwoordig ziet het werkveld er -gelukkig- heel anders uit! Het werk als I(C)T’er is enorm divers. Maar een groot belangrijk onderdeel van het werk is communicatie. Een competentie die je niet zomaar aanleert. Vrouwen zijn van nature erg sterk in hun communicatie. Straight to the point, goed onderbouwd en duidelijk! Herken jij jezelf hierin? Nice!

Ook wil je natuurlijk werkzaam zijn in een gebalanceerde werkomgeving. Deze balans is optimaal als er sprake is van diversiteit. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat de productiviteit en performance optimaal zijn wanneer de verhouding tussen man en vrouw op de werkvloer gelijk is.

Voordelen van werken in de ICT

We hebben inmiddels al enkele voordelen naar voren laten komen, maar om jou te overtuigen sommen we ze graag nog even voor je op:

 • Je verdient in de ICT bovengemiddeld. We snappen dat dit voor veel mensen gelukkig niet de hoofdmotivatie is, maar zeg nu zelf: het is altijd mooi meegenomen!
 • Je hebt geen lading aan technische kennis nodig om bij ons te beginnen. Wij hebben een hele omscholing waarin we je stapsgewijs alle kneepjes van het vak leren. Hoe gaaf is dat: werken en tegelijk veel nieuwe technische skills leren?
 • Uit een arbeidsmarktonderzoek ICT met topsectoren 2021 blijkt dat de overstap naar de ICT sector ook bijzonder relevant als je bang bent in de toekomst je baan te verliezen. Voor bijna alle bedrijven zal de komende jaren in het teken staan van het investeren in digitale competenties en soft skills. Iets waar jij als ICT’er voor nodig bent. Fijn idee toch?

Wat vinden zijzelf?

Wij vinden de mening van onze eigen vrouwen in de ICT enorm belangrijk. Daarom gaan we graag het gesprek aan! Zo spraken onze accountmanagers; Jacky en Elke met twee van onze vrouwelijke IT-specialisten om te kijken wat zij van werken in de ICT vinden. Hun bevindingen? Die vind je hier!

Stel je vraag via whatsapp

Jacky (accountmanager) in gesprek met Ilse

J: “Ilse, jij bent bijna een veteraan bij ICTZaakwaarnemer en kwam uit een hele andere branche: die van de verzorging. Kan ik hieruit opmaken dat je het naar je zin hebt?”

I: “Ik ben inderdaad als een van de eerste begonnen en heb het ontzettend naar mijn zin. Het voelt echt als een familieband. Veel meer dan dat het puur de zakelijke kant op gaat. Mijn groei is enorm. Van supportmedewerker tot werkplek- en applicatiebeheerder. Op elke opdracht doe je telkens weer zoveel kennis op.”

J: “Tof! Hoe ben je zo gegroeid als IT’er?”

I: “Met intensieve trainingen. Waarbij ik onder andere CRM-systemen helemaal in ga. Hiermee heb ik enorm veel geleerd. Het is soms intensief, maar ontzettend leerzaam en leuk. Zo heb ik bij een opdracht met een klein team een hele servicedesk opgebouwd!”

J: “En waar sta je dan in drie jaar hoop je?”

I: “Wil dan technische data-consultant worden in SAP-systemen. Mooi als daar een passende opdracht voor zal binnenkomen.”

J: “Hier zal ICTZaakwaarnemer alles aan doen!”


Elke (accountmanager) in gesprek met Rosa

E: “Wat is het leukste wat je hebt gedaan tot nu toe?”

R: “Het leukste was om naar het datacenter te gaan binnen het bedrijf van mijn opdracht. Daar heb ik alle nieuwe bekabeling gedaan en alle nieuwe servers geïnstalleerd. Was heel erg leerzaam!

E: “En hoe ziet jouw team er bij zo’n opdracht gemiddeld uit?”

R: “Ik heb hele leuke collega’s: zowel jong als oud. Maar toch een hele goede band samen. Ontzettend tevreden over!”

E: “Werken bij ICTZaakwaarnemer bevalt dus goed?”

R: “Vanaf de eerste dag was ik al gelijk verkocht. Alle werknemers die ik heb ontmoet zijn heel leuk en helpen me zo goed. En ik voel me hier totaal geen nummertje. Ik voel me helemaal thuis.”

Kunnen wij je helpen?

Doen waar je goed in bent, daar geloven wij in bij ICTZaakwaarnemer. Het is onze missie te zorgen dat jij gelukkig wordt met je nieuwe baan; bij welke opdrachtgever dan ook. Daarbij doen wij er uiteraard alles aan dat jij je zo veilig mogelijk voelt op je werkplek. Als vrouw aan de slag in de ICT? Graag! Neem zeker contact op met een van onze recruiters, zoals de altijd gezellige Naomi of ongekend spontane Lucas.

 • Deel 1

  We starten het traineeship met een bootcamp van 2 weken. Je volgt online en klassikale trainingen en leert de basics van IT begrijpen.

 • Deel 2

  Je start als ICT’er bij een van onze toonaangevende opdrachtgevers om praktijkervaring op te doen. Het hele team van ICTZaakwaarnemer staat ondertussen voor je klaar wanneer je met vragen zit. We got you!

 • Deel 3

  Dankzij de technische kennis en praktijk ervaring die je hebt opgedaan mag je je nu een echte ICT-specialist noemen! Tijd om je verder te ontwikkelen in de richting die het beste bij je past. Je kan lekker door met certificaten behalen en je ontwikkeling.

 • Deel 4

  Je hebt nu een fantastische basis en kan alle kanten op! Tijd om je te verder door te ontwikkelen in de richting van jouw keuze. Security, incident management of cloud bijvoorbeeld. 82% van onze ICT’ers heeft het zo goed naar de zin bij de opdrachtgevers dat zij er in vaste dienst treden na afloop van het project. De overige 18% blijft gezellig bij ICTZaakwaarnemer werken totdat hun droombaan voorbijkomt.

Even bellen? Dan leggen we met liefde alles uit zodat je weet wat je kan verwacten.

Begin nu een gesprek!